diumenge, 7 de juny del 2015

Tast de Xarel·los

Divendres 5 de Juny 2015

El Xarel·lo és possiblement la clau de l’èxit del Penedès. Com el defineix la pròpia DO Penedès: “Brillant, singular, arrelat, gratificant... l’essència del territori. Una varietat, un vi, que es fa i es deixa estimar”.

El xarel·lo és la varietat de raïm que gaudeix d'una excel·lent adaptació als terrers i climes mediterranis És una planta rústega, amb brotada primerenca i creixement regular. Resistent a la sequera i a la calor, té una producció molt equilibrada i qualitativa any rere any que s'accentua en les vinyes velles.

És una varietat tradicional pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona, emprat per al cupatge del cava juntament amb el macabeu i el parellada. És una de les varietats principals de les DO Alella, DO Binissalem, DO Costers del Segre, DO Penedès i DO Tarragona, però es cultiva gairebé a tot Catalunya i a Mallorca.

El nom de xarel·lo prové de l'italià chiarello, que vol dir 'claret'. Altres noms utilitzats són: pansa blanca, a Alella; pansa valenciana, panser, pansal, pansalet; cartoixà al Priorat; premsal blanc o moll, a Mallorca; palop, planta valenciana i planta bona.
Els vins joves són suaus, amb un caràcter sedós però amb cos, bona acidesa, afruitats, aromàtics i amb excel·lent graduació alcohòlica.

Els vins de xarel·lo amb vocació d'envellir resulten consistents, càlids, llargs, amb final mineral i expressió marcadament varietal, a través de la maceració de la pell, la fermentació en bótes o ous de ciment, criances amb les mares, etc.

Hem fet una la selecció que ens permetrà conèixer una varietat molt arrelada al nostre país. Habituada tant a estar al costat del mar com a mitges alçades, aquest raïm ens dona vins que marquen molt el sòl i la personalitat de l’elaborador; i en aquest tast em volgut que sigui justament un viticultor- elaborador amb personalitat que ens permeti redescobrir la capacitat del Xarel·lo, en Ignasi Seguí de Vinyes Singulars un celler amb el caràcter de les vinyes velles, els tractament ecològics i el fet a mà!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada