dimarts, 10 de març del 2015



Tast de Zonificació de la DO Montsant

Divendres 6 de Març 2015

Gràcies a la col·laboració de la DO Montsant, en aquest tast hem identificat, a través dels seus vins, les sis zones que identifica la segona  fase de l’estudi de zonificació, basant-nos en criteris orogràfics, climàtics, geològics i enològics.

Un estudi que te per objectius establir un vincle entre el vi i el territori, refermar-ne la seva identitat i explotar-ne el potencial vitícola.

L’estudi de zonificació de la DO Montsant es va iniciar l’any 2008 i va determinar la segmentació del territori en 9 zones homogènies, a partir d’anàlisis climàtiques, geològiques, enològiques i paisatgístiques. La segona fase de l’estudi s’ha centrat en realitzar una selecció de finques, de garnatxa i carinyena -les varietats majoritàries a Montsant-, representatives del conjunt de la DO i de cada una de les zones determinades en l’estudi previ i s’ha procedit a la caracterització dels vins elaborats en cada zona.

L’intens seguiment que s’ha dut a terme durant tres anys ha permès reunir un gran volum d’informació, que de manera molt detallada explica quin és el comportament de cada zona. En aquest sentit, les conclusions de l’estudi han implicat la redefinició de les zones plantejades inicialment. De les 9 que s’apuntaven a la primera hipòtesi s’ha passat a les 6 que ha determinat la segona part de l’estudi de zonificació de la DO Montsant.

En aquest Tast hem fet una passejada enològica per la geografia de la DO Montsant i els seus diferents terrers, i descriptors, i ho hem fet acompanyat d’un enòleg apassionat del territori i que coneix molt i molt bé els vins de la DO Montsant, en Pep Aguilar, del Celler Comunica.


Vàrem provar 8 vins, 2 blancs i 6 negres


Mas de les Vinyes, Blanc 2013
Cabacés (DO Montsant)

Vi blanc elaborat amb 100% Macabeu, sense criança,

Sòls francs i Arenosos .

Comencem amb un vi blanc de la zona més freda i amb menys precipitacions, on destaca la fruita blanca, tocs de fruits secs, de mentolats, balsàmics, en boca és ampli, amb volum, un punt de cremositat (que va lligat al tipus de terra) i un punt final amb un punt d’amargor. 

Orto Vins. Les Argiles Blanc 2013
El Masroig (DO Montsant)

Vi blanc elaborat amb 93% Macabeu i 7% Garnatxa Blanca, sense criança,

Sòls Panal Sorrenc (Macabeu) i Argila Vermella (Garnatxa Blanca) .

El segon vi blanc, és d’un contrast important ja que prové de la 2a zona més càlida i 2a zona amb menys precipitacions, amb vinyes a menys alçada. En nas estaca la mel de romaní, fruites blanques i d’ós, floral, notes cítriques de pomelo o taronja sanguina, en boca és llarg, lleuger, més càlid amb un retro gust a mel i cítrics 

Celler Sant Rafel, Joana 2013
Pradell de la Teixeta (DO Montsant)

Vi negre elaborat amb 85% Garnatxa i 15% Merlot, sense criança,

Sòls calcaris .

En aquest primer vi negre ens movem a la zona més fresca i amb més precipitacions, en nas detectem el guix del terra, fruites vermelles fresques, i en boca és fresc amb records a fruita i guix

Celler Vendrell Rived, Miloca Samsó 2013
Marçà (DO Montsant)

Vi negre elaborat amb 100% Samsó, sense criança,

Sòls granítics .

Per contrastar ara marxem cap a la zona més càlida, on en boca hi trobem fruita negre amb notes minerals de misto, en boca els sols granítics li aporten una acidesa vibrant, un punt salat i mineral

Celler Comunica, Comunica Garnatxa 2012
Falset (DO Montsant)

Vi negre elaborat amb 100% Garnatxa, amb criança de 14 mesos en inox

Sòls de sorra granítica.

Ara mantenim aquest sòls granítics anem a una zona més fresca i amb més precitacions per trobar un vi que es mostra molt tímid i tancat en nas, amb notes a cirera àcida, i un toc herbaci i que en boca es mostra molt directe i amb una acidesa vibrant que lliga amb el tipus de sòl

Vinyes d’en Gabriel, L’Heravi Selecció 2013
Darmós (DO Montsant)

Vi negre elaborat amb 50% Carinyena i 50% Syrah amb criança de 7 mesos en bota de roure francès

Sòls calcaris

Ens movem cap a la 2a Zona més càlida i 2a zona amb menys precipitacions, i amb vinyes a menys alçada, on en nas trobem fruita negre, zarzamora, violetes, i herbes aromàtiques, en boca és càlid, dens i amb un tanins potents

Celler Noguerals, Corbatera 2009
Cornudella del Montsant (DO Montsant)

Vi negre elaborat amb 70% Garnatxa i 30% Cabernet Sauvignon amb criança de 12 mesos en bota de roure

Sòls francs i argilosos

En aquest cas tenim les vinyes a més alçada, i en nas trobem fruita negre, amb notes a misto, lleuger tocs herbacis, xocolata, balsàmic, fumats, i en boca és lleuger, cremós amb un retro gust a torrats


Celler Serra i Barceló. Octònia 2009
Els Guiamets (DO Montsant)

Vi negre elaborat amb 50% Garnatxa, 35% Garnatxa Peluda i 15% Carinyena amb criança de 16 mesos en bota de roure francès

Sòls francs, argiles i argilosos

Ara anem a la zona més càlida, i en nas trobem fruita negra compotada, notes a especies i torrats, en boca és càlid , ampli i amb volum.



Un magnífic recorregut pels paisatges, vins i vinyes de la DO Montsant, que permet descobrir les diferents zones i les seves característiques.

Moltes gràcies a la DO Montsant per comptar amb nosaltres per apropar-nos a aquesta zonificació, i poder conèixer aquesta DO una mica més en profunditat i felicitats per la feina!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada