dilluns, 2 de març del 2015

Tast de Garnatxes Negres del Món 

Divendres 27 de Febrer

Ja us dèiem que aquest any les varietats han de tenir un pes específic molt important, i per això hem començat amb la Garnatxa, una de les principals varietats de raïm negre del nostre país.
En aquest Tast hem volgut fer un recorregut per la geografia de la Garnatxa, amb Catalunya com a referent, descobrir els seus descriptors i quines variacions dona en funció del terreny i la climatologia, i ho hem fet de la mà d'un veritable estudiós de la varietat, en Joan Ignasi Domènech, President de Terra de Garnatxes i propietari del Celler Vinyes Domènech, que acaba de presentar a Perpinyà un estudi sobre els descriptor aromàtics i gustatius de les Garnatxes Mediterrànies a Catalunya
Vam decidir fer el Tast  a cegues i per parelles de vins, en total 4 parelles, on els vins tinguessin semblances, tot i que fossin de zones ben diferents.
 

Primera parella:

Tenute Soletta Sardo 2010
Vi negre elaborat amb la varietat Cannonau, com s'anomena a Sardenya la Garnatxa de la denominació d'origen Cannonau di Sardegna (Itàlia)

Sòls de sorra i calcaris.


18 mesos de criança en acer inoxidable i 6 mesos de afinament en ampolla
En aquest primer vi comencem a trobar els alguns dels descriptors de la Garnatxa, com podríem ser el d'herbes aromàtiques o el de regalèssia. A part d'això, en els aromes detectem fruita més aviat negre amb un punt herbaci, i tocs pirazínics, balsàmics tipus eucaliptus, que mostra una certa complexitat però sense profunditat, en boca es fresc amb un cos prim i final amarg.


Domaine Duseigneur de Faure Brac Laudum 2007
Vi negre elaborat amb un 60% de Grenache i 40% de Syrah de la denominació d'origen Côtes du Rhône Villages Laudun (França).

Els sòls són predominantment argila sorrenca barrejada amb pedres de les morrenes glacials (galets), alternant amb pedra calcària més profunda amb sòls de sorra y calcaris. Mètode de cultiu: biodinàmica.


Syrah criança de sis mesos en botes noves de roure. Garnatxa criança en ciment.


En aquest segon vi, s'ha perdut el record a fruites, per desenvolupar més aromes fenòlics tipus cuir, notes de pell seca de raïm, herbes aromàtiques i balsàmiques, tocs fumats i d'olivada. En boca és més ampli que l'anterior i manté una bona acidesa.


Segona parella:


Domaine Singla, Passe temps 2012
Vi negre elaborat amb un 80% de Grenache i 20% de Syrah de la denominació d'origen Côtes du Roussillon Village (França). 

Sols: vessants de argila i pedra calcària, molt pedregosos.


Aquest tercer vi, va provocar una mica d'enrenou, la volàtil pujada, i una mica de esmalt d'ungles, va generar comentaris sobre els gustos i la volàtil. També es podien trobar aromes a fruites dolces exòtiques i notes químics-medicinals, en boca tot i que a l'entrada els tanins eren suaus, el resultat és que estava desequilibrat


Bodegas San Alejandro. Baltasar Gracian Crianza 2012
Vi negre elaborat amb un 60% de Grenache i 40% de Tempranillo de la denominació d'origen Calatayud (Aragó). Medalla d'Or al Concurs de Garnatxes del Món 2015

Criança de 12 mesos en barrica de roure francès i americà.


Sòls: pedregós i pissarra


Aquest quart vi va ser el punt d'inflexió, més reconeixible que els anterior, on els aromes eren una barreja de fruites (maduixes) i làctics, amb espècies com pebre rosa i notes florals, que deixaven pas a aromes de regalèssia i tocs fumats. En boca era fresc, equilibrat amb tanins suaus i sabors a cirera àcida.


Tercera parella:

Edetària Selecció 2012
Vi negre elaborat amb 60% vinya vella de Garnatxa Peluda, 30% Sirà, i un 10 % de Carinyena de la denominació d'Origen Terra Alta (Catalunya)

Criança durant 12 mesos en bótes de 300 litres de roure francès.


Sòls: fons de vall amb acumulacions de sediments detrítics terrígens quaternaris sobre margues i arenites, zones elevades amb successió de capes margues, arenites i calcàries laminars de l'Eocè i sediments eòlics quaternaris formant dunes fòssils.


El cinquè vi era la entrada a Catalunya, i descobríem un nou descriptor que s'intuïa en l'anterior vi, els tanins sedosos, vellutats i elegants de la Garnatxa. En nas els aromes a fruites vermelles (cireres, gerds) i els làctics predominaven, amb un fons balsàmic i mentolat i notes especiades. En boca era ampli, elegant amb tanins  sedosos, vellutats, integrats. Llarg i fresc.


Vinyes del Solà d'Ares, Bessons 2012
Vi negre elaborat amb 95% Garnatxa, 5%  Carinyena de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat (Catalunya)

Criança de 10 mesos en bótes de roure francès.


Sòls: Costers de llicorella i sauló


En el sisè vi, es distingien fruita madura i herbes aromàtiques, amb tocs especiats com el cacau i els fumats. En boca és mostrava potent, mineral, estructurat amb un post gust a fruita madura.


Quarta parella:


Castell de Peralada, Aires de Garbet 2012
Vi negre elaborat amb 100% Garnatxa de la Denominació d'Origen Empordà (Catalunya). Medalla d'Or al Concurs de Garnatxes del Món 2015

Criança durant 18 mesos en bótes de de roure francès Tronçais de segon any.


Sòls: Pissarra


En aquest vi fèiem un altre salt, aquest cop aeri, com indica el seu nom, per la seva part etèria, que el feia molt i molt especial i que permetia descobrir un altre descriptor de la Garnatxa de qualitat:  la pell de taronja, que combinades amb una vainilla, un punt marcada, les fruites vermelles, prunes confitades, caramel, herbes aromàtiques  i tocs especiats de tofes i cacau el feien realment especial, en boca continuava amb una sedositat, i una lleugeresa que el feia molt elegant, llarg, fresc, amb un retrogust tant complexe com el nas.


Vinyes Domenèch, Teixar 2011
Vi negre elaborat amb 100% Vinyes velles de Garnatxa Peluda de la Denominació d'Origen Montsant (Catalunya)
 

Criança durant 14 mesos en bótes de roure francès.

Sòls: pedregós i molt pobre


Amb aquest vi, com en anterior la part aèria, no deixa indiferent a ningú. Les herbes aromàtiques, balsàmiques, amb fruites madures, tipus mora i prunes confitades, regalèssia, tocs florals i en la evolució en copa també a pell de taronja. En boca era molt ampli, llarg, fresc, equilibrat amb tanins suaus, vellutats i elegants amb un post gust a fruites negres i pell de taronja.

Una ruta mediterrània de la Garnatxa on Catalunya ha demostrat un gran capacitat de qualitat, i que ja s'ha reconegut  recentment al Concurs de Garnatxes del món de Perpinyà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada