dimarts, 22 de març del 2016

Tast – Festa del Sumoll

Divendres 12 de Febrer 2016

El Sumoll (també conegut com a Sumoi, Samoi, Samoll, Saumoll, Somoi, Somoll, Simoi, Xumoi i Sumoy) va ser uns dels raïm autòcton més estès a les nostres vinyes, tant en blanc com en negre.
El seu cultiu va anar retrocedint en favor d’altres varietats fins a quasi desaparèixer.
“Sumoll. Aquest cep podem dir que ‘s l’hereu del nostre pais y de molts d’altres, y el ser tan generalment conegut ens escusa de fer la seva apología: sols dirém que no’s troba cep á Catalunya de tanta aceptació y que ‘l seu cultiu estiga tan generalisat y de tants anys. La llarga práctica y experiencia general l’han colocat en lo lloch que l’hi correspon”
VARIETATS DE VINIFERA EN LA RODALIA DE MANRESA.
Joan Fargas y Maurici Catllà. Publicació any 1901

La varietat de cicle mitjà, raïm gros i producció mitjana elevada. Dóna negres de poc color però molta frescor i estructura tànica, però amb tanins de difícil maduració. És una varietat austera, poc necessitada d’aigua i de desenvolupament uniforme. El sumoll és una raïm de baixa graduació dins dels negres i amb capacitat productiva acceptable.

Per aquest primer Tast-Festa del Sumoll volem descobrir els sumolls del nostre territori, la majoria de vinyes molt velles que han quedat al marge de les modes, sovint oblidades i redescobertes per una nova mirada cap al territori i la seva idiosincràsia. Per fer això, hem aplegat vins i productors de Penedès més interior i del Massís del Garraf, de la Conca i del Pla del Bages i ho compartirem plegats, en un nou format on compartirem anàlisis i explicacions. De moment tenim 3 productors confirmats!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada